RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Sajtószoba > Sajtóközlemény - Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015

Sajtóközlemény - Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015

Múzeumok Őszi Fesztiválja tizedik alkalommal!

2015. szeptember 28-tól hat héten át az ország 80 településén 150 muzeális intézmény közel 1600 programmal várja a látogatókat. Cél a múzeumlátogató közönség szélesítése és a kulturális értékekhez való hozzáférés bővítése.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei jelmondata – Kapcsolódjunk ki, be, össze! – arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a köznevelési és közgyűjteményi intézmények összefogásával létrejött programok egyszerre alkalmasak szórakozásra, tanulásra és közösségépítésre. A Magyar Turizmus Zrt. kedvezményes szállásajánlatokat kínál a rendezvény ideje alatt a részt vevő múzeumok településein. Az idei fesztivál egyik újdonsága, hogy az események és helyszínek az MTA SZTAKI által készített EVENT@HAND MÖF ingyenes és offline mobil alkalmazásban is elérhetők.

A rendezvénysorozat programjai tíz központi témakörhöz kapcsolódnak.

Új téma a Mesterségek nyomában, mely a mára már elfeledett vagy kevésbé ismert, de egykor sokak által végzett tevékenységet, mesterséget éleszti újra.

Újdonság az Óvodapedagógusok Napja is, amelynek célja az óvodapedagógusokkal megismertetni azokat a lehetőségeket és módszereket, amelyekkel a múzeumok az óvodai neveléshez kapcsolódhatnak.

Kiemelt témakör a Tanárok Éjszakája, amelyen a múzeumok rendhagyó szórakoztató programokkal kedveskednek a pedagógusoknak, ízelítőt adva az iskolák nevelési programjába illeszthető múzeumpedagógiai foglalkozásokból. Ehhez a témához 62 múzeum kapcsolódik.


Az Utazó múzeum tematika keretén belül idén 36 múzeum viszi mini-kiállításait, műtárgyait, múzeumpedagógiai programjait az utcára, közterekre, a köznevelési intézményekbe. Az érdekes tematikákhoz kapcsolódó, korszerű módszereket alkalmazó oktatási programokkal a múzeumok a hátrányos helyzetű települések iskolásait igyekeznek megszólítani.

A Csak itt, csak most! – Pincétől a padlásig témakörhöz 61 féle program kapcsolódik. Általuk a látogatók a múzeumok olyan rejtett oldalait ismerhetjük meg, amelyek gazdagítják közgyűjteményekről alkotott képünket.

A 16+ tematika – idén Rejtély a múzeumban alcímmel – 44 féle programon, interaktív nyomozós, rejtvényfejtős, kincs- és kalandkereső játékokon keresztül célozza meg a tizenéveseket.


Családok, baráti közösségek, pedagógusok és tanulók együtt élhetik át a közös alkotás örömét a Nagy Rajzoláshoz kapcsolódó programokon. Az Angliából indult, immár nemzetközi The Big Draw kampány célja, hogy minél többen kezdjenek el rajzolni, közösen gondolkodni, egymással kommunikálni, ezáltal is megismerni, felfedezni a világot. A nemzetközi kampány idei központi gondolata: Minden rajz egy történet – Every Drawing Tells a Story, így 2015-ben a történetmesélő rajzok lesznek a főszereplők 56 féle múzeumi programon.


A Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk, és fedezd fel! – Kulturális tereink másként tematika keretében 57 féle, bakancsos vagy kerékpáros városnéző túrát szerveznek a múzeumok, amelyeken múzeumi szakemberek hívják fel a résztvevők figyelmét a település, városrész kulturális, épített és természeti értékeire.

A Múzeumi Őszbúcsúztató témakörben Márton-napi rendezvények, gasztronómiai elemekkel fűszerezett, igazi őszi kulturális programkavalkád várja a látogatókat, 106 féle „tálalásban”.


A rendezvénysorozat nemcsak a nagyközönségnek, de pedagógusoknak, múzeumi és kulturális szakembereknek is kínál kapcsolódási lehetőséget, konferenciákat, információs napokat, kötetlen beszélgetéseket, idén 52 alkalommal.
2015-ben két országos nagyrendezvény szerepel a Múzeumok Őszi Fesztiválja programján: a 7. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia és a 13. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó. Ez utóbbi keretében adjuk át a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat.
A november 15-ig tartó 10. Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

5 éves a sün!

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2016MŐF 2015MŐF 2014MŐF 2013
Nemzeti Kulturális Alap