RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok

Programok

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017 programjai tizenegy központi témakörhöz kapcsolódnak, melyek közül nyolc a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak szól, egy pedig a szakmai programokat foglalja magában. A Múzeumok Őszi Fesztiválja egy új, kiemelt témával 

 

KIEMELT PROGRAMOK

1. IRODALMI TALÁLKOZÁSOK A MÚZEUMBAN
Jeles írókra, költőkre – így a száz éve született Szabó Magdára vagy a kétszáz éve született Arany Jánosra - emlékezve az irodalmat is egy központi témává emeltük. Az új programtípus Irodalmi találkozások a múzeumban címmel lehetőséget ad feltárni az irodalom és a múzeumok kapcsolatát. Akár kiállítási tárgyak kelhetnek életre történetekben, lírai szövegekben, akár ma alkotó írók költők jelenhetnek meg a múzeumi terekben, saját alkotásokat megszólaltatva, vagy magánemberként, de a műalkotások művészetekhez, kulturális értékekhez való viszonyukról megnyilatkozva.

 

2. A LÁMPÁS ÉN VAGYOK – TANÁROK ÉJSZAKÁJA

A sikeres programot idén is folytatjuk, remélve, hogy a múzeumi élmény hatására a pedagógus a jövőben aktívan használja a múzeumot, mint alternatív tanítási helyszínt, mert „ide visszatérni érdemes”. 
 

3. ÓVODAPEDAGÓGUSOK NAPJA
A program célja, hogy az óvodapedagógusok megismerjék, hogy miként tudnak a múzeumok az óvodai neveléshez kapcsolódni, továbbá, hogy az óvónők egy kötetlen, oldott hangulatú programon találkozzanak, megosszák egymással tapasztalataikat, kapcsolatokat építsenek, és információkkal gazdagodjanak. Az esemény fontos előzménye lehet a későbbi közös munkának, ezen kívül tartalmas kikapcsolódást is nyújthat. Az esemény aktualitását az óvodapedagógusok ünnepi eseménye, a Brunszvik Teréz emlékét őrző - Teréz Nap (október 15.) adja.

KÖZÖNSÉGPROGRAMOK

4. SÉTÁLJ, GYALOGOLJ, BRINGÁZZ VELÜNK! - IRODALMI (COOL)TÚRA)
Közös kirándulások a múzeum tágabb környezetében található kulturális örökségi helyszínek, építészeti gyöngyszemek, történelmi emlékek felfedezésére. Idén az irodalom is kiemelt szerepet kap a túra során. A felfedezőút elvezet neves irodalmi alakok emlékhelyeihez, szobraihoz, de csatangolhatunk irodalmi művek helyszínein, kicsit részeivé válva az alkotásoknak.

5. MESTEREK ÉS ALKOTÓK
Nyitott ajtó várja a látogatókat, amely mögött a közönség betekintést nyerhet, mi  zajlik egy művész, egy mesterember műhelyében. Ebben a témakörben megvalósulhat egy hagyományéltetés céljából szervezett program, kiállítás, régi mesterségek felelevenítése, régi eszközök bemutatása, használatuk újratanítása. A résztvevők közelebb kerülhetnek a kortárs művészek gondolatvilágához, megismerhetik a művészeti stílusokat, eszközök használatát és az alkotás fázisait.

6. „NYITOTT AJTÓ” – PINCÉTŐL A PADLÁSIG
A program lehetőséget nyújt a színfalak mögé történő bepillantásra, a múzeumi kulisszatitkok megismerésére, eddig ismeretlen vagy szokatlan múzeumi tevékenyégek felfedezésére. Az intézmények számára ezzel lehetőség nyílik bebizonyítani, hogy a múzeum nem csupán kiállítási helyszín; a háttérben kutatások és műhelymunkák biztosítják azt, hogy a tudás és a tárgyak a jövő generáció számára is elérhetőek és ezáltal a különböző korok még inkább megérthetőek legyenek.

7. UTAZÓ MÚZEUM
A múzeum értékeit felmutató, a múzeumba csalogató programban a múzeum munkatársai kilépnek az intézmény falain kívülre.

Szomszédolás
A múzeum munkatársai elviszik a kiállítást, egy-egy műtárgyat, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást egy másik intézmény potenciális látogatóihoz, hogy maguk is befogadójává válhassanak egy szomszédos intézmény produktumának. 

Múzeum a bőröndben
A program keretében a kiállítás, múzeumpedagógiai programok, múzeumi foglalkozások, gyakorlati bemutatók, előadások lépnek ki a múzeum falai közül – utcára, óvodákba, iskolákba, közösségi helyszínekre, áruházakba. A program célja továbbá, hogy azokhoz is eljussanak a múzeumi értékek, akik nem tudják valamilyen ok miatt (betegség, hátrányos helyzet, anyagiak hiánya, stb.) felkeresni az eredeti helyszínt.

8. 16 + MÚZEUMI TALÁLKOZÁSOK – REJTÉLY A MÚZEUMBAN

A múzeum kitárja kapuit! De vajon mi talál mögötte a belépő? Titkokat...kalandot...vagy...? Vajon ki érez bátorságot a belépéshez?

Fiatalok számára szervezett interaktív, egyéni vagy csoportos múzeumi felfedezés.

9. MÚZEUMI SZÜNETELŐ
Izgalmas programok, szokatlan táborok az őszi szünetben (2017. október 28. - november 5.)! Programhívogató gyermekeknek, ifjúságnak, akik bár rövid időre, de elhagyhatják az iskolapadot. 

Múzeumi Éjszakázás

Gyerek fejjel
Tudtad, hogy a múzeum egy varázslatos hely, ahol bármi megtörténhet? Tölts egy estét a múzeumban és meglátod!

Felnőtt fejjel 
Az esti múzeumlátogatás felnőttek számára is izgalmas lehetőségeket hordoz. Igazi kulturális kikapcsolódás a fárasztó, munkával teli nap után! 

10. MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ
Jeles napokhoz kapcsolódó programok, őszi hangulat a múzeumok tálalásában - szórakozás és kikapcsolódás műfaji korlátok nélkül.

SZAKMAI PROGRAMOK

11. SZAKMAI MÚZEUMI PROGRAMOK

A rendezvénysorozat nem csak a nagyközönségnek szól, múzeumi és kulturális szakemberek számára is számos lehetőséget biztosít a tudáscserére és -bővítésre. Kiállításokhoz kapcsolódó szakmai programok, előadások megszervezése mellett, új módszerek, eszközök megismerésére és kapcsolatteremtésre is lehetőséget adhat egy ilyen nagyszabású rendezvény.

A múzeumok teljes programkínálatában itt kereshet:

Programok

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

5 éves a sün!

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2016MŐF 2015MŐF 2014MŐF 2013
Nemzeti Kulturális Alap