RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Sajtószoba > Sajtótájékoztató - Múzeumok Őszi Fesztiválja tizedszer

Sajtótájékoztató - Múzeumok Őszi Fesztiválja tizedszer

Jubileumi sajtótájékoztató a Vármúzeumban – Indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A rendezvényhez méltó ünnepi környezetben, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma Gótikus termében tartották meg csütörtökön a 10. Múzeumok Őszi Fesztiválja sajtótájékoztatóját.

Az esemény házigazdájaként dr. Farbaky Péter, a BTM főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd rövid tájékoztatást adott a Budapesti Történeti Múzeum és tagintézményei őszi fesztiválos kínálatáról. Mindebből a tájékoztató végén ízelítőt is kaphattak a résztvevők: a terem szelleméhez és a programokhoz kapcsolódó korhű ruhába öltözött munkatársak középkori recept alapján készített húsgombóc falatkákat kínáltak a vendégeknek.

A sajtótájékoztatón dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a fesztivál sikerének egyik mutatójaként a folyamatos érdeklődés-növekedést említette meg: a kezdeti 25,000 látogatószám tavaly már 150.000-re emelkedett.

Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár a rendezvény tíz központi témaköre közül az idén bevezetett újítást, az Óvodapedagógusok napját emelte ki, de emellett szólt az immár hagyománnyá vált Tanárok éjszakája program jelentőségéről, ennek kapcsán pedig a múzeumok és a köznevelés kapcsolatának fejlődéséről és fontosságáról is.

Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója az idei év újdonságaira helyezte a hangsúlyt beszédében. A nagyközönségnek szóló Mesterségek nyomában tematika célja, hogy olyan tevékenységeket, mesterségeket állítson a középpontba, mutasson be a látogatóknak, amelyeket ma már kevesen űznek, talán feledésbe is merültek, de egykor a mindennapi élet részeit jelentették.
A múzeumok és a múzeumi interpretációk megújulását aláhúzandó a Skanzen főigazgatója bemutatta a jubileumi fesztiválhoz készített SZTAKI mobil alkalmazást. Az EVENT@HAND MÖF ingyenes és offline mobil applikáció fejlesztői még a látássérültekre is gondoltak, és akadálymentes verziót is készítettek hozzá.
Végül szólt a rendezvény legjelentősebb szakmai programjáról, a 13. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóról, amelyen átadják a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat.

A sajtótájékoztató utolsó felszólalója Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese volt, aki a Turizmus Zrt. és az őszi fesztivál kapcsolódásáról beszélt. Idén közel 100 belföldi szálláshely várja speciális kedvezményekkel a kikapcsolódni vágyókat a fesztiválon részt vevő múzeumok településein.

A nap meglepetése a 10 éves Múzeumok Őszi Fesztiválja szülinapi tortája volt, amelynek gyertyáit a részvevő államtitkárok, főigazgatók és a rendezők közösen fújták el.

A sajtótájékoztató képei itt láthatók:

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

5 éves a sün!

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2016MŐF 2015MŐF 2014MŐF 2013
Nemzeti Kulturális Alap